0:00 / 0:00
Podcasting in tijden van corona

Noem ons gerust nerdy, beroepsmisvormd of zelfs een tikkeltje sociaal gestoord. Je zou niet de eerste zijn. Want wanneer wij te horen krijgen dat we in ons kot moeten blijven, denken we maar aan één ding. Lockdown? Podcasttijd!

author Eleonore, Senior copywriter
Audio production

De COVID-trend

Wie er Google Trends op nakijkt, ziet meteen dat de vraag naar podcasts over COVID-19 sinds begin maart de pan uitswingt. Prima: in een tijd waarin correcte informatie letterlijk van levensbelang kan zijn, is het the more, the merrier. Maar ook fake news gaat nu viraal, en dat is riskant. Of dacht je dat een volledige lookbol eten écht beschermt tegen het coronavirus? Tegen vampiers misschien …

Gelukkig kennen de grote mediaspelers het riedeltje intussen. Onder andere CNN en BBC hebben daarom zelf een coronapodcast gelanceerd. En wie het nieuws over COVID-19 graag dagelijks in afleveringen van een kwartiertje verorbert, moet bij Coronavirus Daily Briefing zijn. Correcte, onderbouwde informatie die klokvast onze feed inrolt: we worden er spontaan wat minder koortsig van.

Is COVID-19 dan goed voor de podcastwereld?

Als mensen massaal thuiswerken, luisteren ze dan ook meer naar podcasts – via hun smart speakers bijvoorbeeld? Nee, meldt het Amerikaanse radionetwerk Westwood One, maar wel naar de radio. Hun cijfers komen uit een rapport van Edison Research.

Tom Webster, Senior Vice President van diezelfde onderzoeksinstelling, zegt dat COVID-19 vooral een onderbreking van onze gewoontes betekent. Luister je meestal naar podcasts onderweg naar het werk? Dan verlies je dat vaste podcastmoment nu je plots verplicht thuiswerkt. Misschien zijn de kinderen thuis en heb je geen tijd voor podcasts. Misschien ben je gewoonlijk een nieuwsjunkie, maar ga je het nieuws nu liever uit de weg. “Media patterns disrupt in unpredictable ways, like a snow globe being shaken up”, zegt Webster poëtisch. (Podnews, 16 maart 2020)

7 podcasts om naar te binge-luisteren in lockdown

Tot de sneeuw in onze glazen bol gaat liggen, maken wij er het beste van aan ons thuiswerkbureau. We staken alvast virtueel de koppen bijeen om u het beste uit podcastland te presenteren. Ga er rustig voor zitten – of ga op wandel – en spits uw oren voor:

  • The Economist Radio: betrouwbare analyses van wat er in de wereld gebeurt en hoe dat de economie beïnvloedt.
  • Finding Mastery: voor als je juist níét wil horen dat de beurzen crashen en liever luistert naar een lang, diepgaand gesprek met straffe mensen. Liever in het Nederlands? Luister naar ZIGO, kort voor Zwijgen is geen optie.
  • The Infinite Monkey Cage: de perfecte mix van comedy en wetenschap. Boeiend, geestig, informatief … en correct.
  • De brand in het landhuis: net het soort van meeslepende luisterverhaal dat je nodig hebt in tijden van lockdown.

  • Nerdland: we zeiden het al, wij zijn nerds. En dit maandelijks gesprek van Lieven Scheire met een panel wetenschappers over de laatste nerdy nieuwtjes is telkens weer om van te smullen.
  • Sh*ttown: het meesterlijk vertelde, waargebeurde verhaal van een excentrieke klokkenmaker in the middle of nowhere.
  • Works For Me: een onderzoek naar trucs om je productiviteit te verhogen, en of ze echt werken.

Genoeg luistervoer om de komende weken zoet mee te zijn. Maar onze ultieme tip? Gebruik dit bizarre moment om na te denken over wat je zélf met audio zou willen vertellen. En laat het ons weten.

Onze blogs heet van de naald in je mailbox?

Blijf op de hoogte, word onze nieuwsbrief-abonnee.